Hoe begin ik met het groeien van een volle baard?

De grootste ontwikkeling van de laatste jaren is een volle baard. Je ziet het tegenwoordig steeds vaker in het dagelijks straat beeld. Dit is natuurlijk niet zo raar, want uit onderzoek is gebleken dat het dragen van een baard, weer tot de opkomende trends behoord voor de man.

Het dragen van een baard hedendaags is natuurlijk echt een mode verschijnsel. Heel vaak loop jij op straat en zie je een man lopen, met een volle baard waarbij het lijkt alsof elk haartje op de juiste plaats valt, en de baard echt complementair is aan het gezicht van de man waar het op groeit?

In deze blog gaan wij jouw handvaten en tips geven om ook tot zo een volle baard te komen.

Je baard laten groeien

Ik kan niet van te voren zeggen dat elke man, een mooie volle baard gaat krijgen. Dit is vastgelegd in het DNA van de mens, en met de hoeveelheid testosteron die een man aan maakt. Mannen met donker haar, hebben meestal sneller en meer baardgroei, dan mannen met lichter haar. Dit is uiteraard geen voorgeschreven natuurlijke wetenschap, dit zul je zelf moeten ondervinden. Wel gaan we je meenemen in de belangrijkste stappen om een mooie volle baard te krijgen. Want zoals wij altijd zeggen:” een baard is de man zijn kroon”.

Discipline, regel nummer 1

Als je echt een mooie volle baard wilt, dan ga je voor de spiegel staan en maak je met je zelf deze afspraak, en dat jij je hier aan gaat houden. Het groeien van een baard kost vergt namelijk geduld en doorzettingsvermogen.

Een aantal min punten van het laten groeien van een baard, is dat het gaat jeuken, irriteren en de baard wordt wild. Dit is voor veel mannen een reden om te snel op te geven, waardoor ze niet de mooie baard krijgen die ze bij het begin voor ogen hadden.

Groepsdruk: De mens is van nature een kudde dier, dus naast de bovenstaande min puntjes, zal je ook vanuit je omgeving de nodige kritiek krijgen. Waarom laat je dat staan? Dat staat toch helemaal niet? Heb jij ooit een man gezien, waarbij er binnen een week een volle baard stond? Ik nog nooit. Spreek daarom met je zelf een termijn af waarbij jij je baard alleen maar laat groeien, en verzorgt voor je het gaat bijwerken. Je zal versteld staan van je eigen doorzettingsvermogen en resultaat.

Stop met scheren

Stop met het scheren van je baard, als je een mooie volle baard wil laten groeien. Het is natuurlijk heel verleidelijk om snel even je baard bij te werken, maar dit geeft niet het beste resultaat voor de lange termijn. Hou dit minimaal een maand vol.

Maand één!

Na de eerste maand, zou je resultaat moeten zien, wat betreft de aangroei van baardhaar. Je zou er voor kunnen kiezen om de baard, bij te trimmen of te knippen. Maar uiteraard kan je het ook laten door groeien. Dat is helemaal aan jouw.

Wat je wel moet doen is je neklijn bijwerken. Met je neklijn word bedoeld, de grens waarbij je baard overgaat in je nek. Ik zou hiervoor naar een barbier gaan, voor het beste resultaat.

Open plekken in de baard

Open plekken in een baard in het begin is niet erg. Dit heeft er mee te maken dat sommige haarzakjes langer nodig hebben om te ontplooien dan andere. Dit trekt vanzelf bij. Ook zullen andere haren de kale plekken gaan bedekken naarmate ze langer worden.

Jeuk en irritatie

Iedere man die ooit begonnen is met het laten staan van een baard, zal jeuk en irritatie herkennen. Dit komt doordat je gezichtshuid gebruik maakt van lichaamseigen oliën om de huid glanzend en soepel te houden. Zodra jij je baard laat staan, gaan al deze lichaamseigen oliën naar de baard. Hierdoor gaat je huid, geïrriteerd en droog aanvoelen.

Wat ook niet mee helpt is dat een beginnende baard nog bestaat uit korte harde haren, welke tegen je huid schuren en kietelen. Hierdoor wordt de irritatie alleen maar verergerd.

Baardolie

Met het gebruik van baardolie voedt je de huid met essentiële oliën waardoor je huid soepel en zacht zal aanvoelen. Verder heeft baardolie een goede uitwerking op je baardhaar, waardoor het soepeler en zachter wordt.

Het onderhouden van je baard

Je hebt met je zelf de afspraak gemaakt:” Yes, ik wil een baard”. Je bent nu een tijdje onderweg en je hebt inderdaad al een aardige baard laten groeien. Nu komt één van de belangrijkste zaken voor een mooie volle baard. Je baard onderhouden en uiteraard te verzorgen. Je kan er voor kiezen om dit met enige regelmaat te laten doen door een barbier, maar je kan er ook voor kiezen om dit zelf te doen.

Zorg er dan voor dat je de juiste producten in huis hebt. Eén van de belangrijkste materialen zal zijn een baard trimmer. Nog nooit je baard getrimd? Dan kan het een hele uitdaging worden. Maar ook hier geld, oefening baart kunst. Om je toch een handje op weg te helpen, hebben we een video voor je gevonden, waarbij je kan zien hoe je thuis zelf je baard kan trimmen.

https://www.youtube.com/watch?v=TLYSGh6FwBc

Baard verzorging

Baard wassenWas je baard met enige regelmaat, met een goede baard shampoo. Een baard shampoo bevat veel ingrediënten om je huid en baard goed en optimaal te reinigen. Maar je huid zal niet uitdragen of schade oplopen.

BaardolieHierboven hebben we al het nodige geschreven over het gebruik van baardolie. Toch willen we nogmaals benadrukken, dat het gebruik van een goede baardolie essentieel is voor de ontwikkeling en draagcomfort van je baard.

Baardkam of borstelNa het gebruik van baardolie raden wij je aan om je baard te kammen of te borstelen. Doe dit niet met natte haren direct na het douchen, en laat de olie eerst goed intrekken. Borstel of kam dan je haar met een baardkam of borstel welke hier voor gemaakt is. Tenslotte doe je de afwas toch ook niet met een toiletborstel.

Wij wensen iedereen heel veel succes bij het creëren van je eigen kroon. Mocht je deze blog informatief en leuk vinden, like dan ook onze instagram en facebook pagina, en schrijf je even in op onze website voor de nieuwsbrief.